Att klippa äppelträd på hösten är en viktig del av trädvården som säkerställer trädets vitalitet och fruktkvalitet för kommande säsonger. Precis som under vårvintern, när trädet är i vintervila, är hösten en optimal tid för beskärning. Genom att förstå när och hur beskärningen ska utföras, kan du främja ett hälsosamt träd som ger riklig skörd. I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna för höstbeskärning av äppelträd och varför denna metod kan vara särskilt fördelaktig.

Fördelarna med att klippa äppelträd på hösten

Att beskära äppelträdet på hösten har flera fördelar. Liksom under vårvintern är trädet då inne i en viloperiod, vilket minimerar risken för savflöde och skador på trädets struktur. Dessutom är det lättare att se trädets form och identifiera vilka grenar som behöver tas bort när löven har fallit. Genom att klippa trädet under hösten, precis som på vårvintern, hjälper du det att fokusera sin energi på de kvarvarande grenarna, vilket främjar tillväxten av friska skott nästa vår.

Så här beskär du äppelträd på hösten

När du beskär ett äppelträd på hösten är det viktigt att vara selektiv och fokusera på de grenar som är döda, skadade eller korsar varandra. Detta öppnar upp trädets krona och förbättrar luftcirkulationen, vilket minskar risken för sjukdomar. Använd alltid rena och skarpa verktyg för att göra snitten så smidiga som möjligt, vilket påskyndar läkningsprocessen. Det är viktigt att tänka på att den beskärning som görs under hösten, liksom under vårvintern, inte bör överstiga en fjärdedel av trädets totala bladmassa. Detta hjälper till att undvika att stressa trädet.

Vanliga misstag att undvika

Ett vanligt misstag vid höstbeskärning är att klippa för mycket eller på fel sätt, vilket kan leda till att trädet blir försvagat. Att lämna kvar stubbar eller att göra snitt som är för nära huvudstammen kan också skapa problem genom att de lämnar öppna sår som tar längre tid att läka och är mer mottagliga för infektioner. Precis som vid vårvinterbeskärning är det viktigt att lära sig de rätta teknikerna eller anlita professionell hjälp om man är osäker.

Varför vi rekommenderar höstbeskärning

Vi rekommenderar ofta höstbeskärning för äppelträd till våra kunder eftersom denna tidpunkt erbjuder samma fördelar som vårvintern. Genom att planera beskärningen under denna period kan vi säkerställa att trädet är i toppskick inför vintern och redo att producera högkvalitativa äpplen när våren och sommaren kommer. Oavsett om du beskär på hösten eller vårvintern, är målet att säkerställa att ditt träd mår bra och har bästa möjliga förutsättningar för att ge en rik skörd.

Nästa steg

Nu när du har en bättre förståelse för varför och hur man beskär äppelträd på hösten, och att denna metod är lika effektiv som vårvinterbeskärning, är det dags att planera in din beskärning. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, eller om du har ett större träd som kräver mer avancerad hantering, tveka inte att kontakta oss på Stockholm Trädvård för professionell rådgivning och hjälp. Vi är här för att säkerställa att ditt äppelträd får den vård det behöver för att frodas.


Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa att ditt äppelträd förblir starkt och produktivt, oavsett om du beskär på hösten eller vårvintern. Kom ihåg att rätt tidpunkt och teknik är nyckeln till framgångsrik beskärning. Om du har fler frågor eller behöver hjälp med dina trädvårdsbehov, tveka inte att ta kontakt med oss på Stockholm Trädvård för ytterligare assistans.